Cases

Retrofit preform machine

Het besturingsysteem van de spuitautomaten op een volautomatische productielijn waar stoelen vernist worden is verouderd. Er werd een nieuw besturingsysteem ontwikkeld en geïmplementeerd zonder de productie te onderbreken.

Over de klant

Onze klant is een specialist in de productie van eikenmeubelen. Zij produceren modulaire elementen, wandelementen en eetkamerelementen in verschillende stijlen. In iedere stijl bieden zij passende tafels, stoelen en kleinmeubelen.

Zij beschikken over 14,5 hectare productieruimte met een capaciteit van 180.000 wandelementen, 125.000 stoelen en 30.000 tafels per jaar.

Behoefte

De spuitautomaten waren uitgerust met een specifiek besturingssysteem. Het werd met de tijd moeilijker om wisselstukken en parate kennis voor deze systemen terug te vinden. Om onverwachte productieverliezen door uitval van deze installaties te vermijden, moest men kiezen tussen het integraal vervangen van de spuitautomaten of het reviseren van de bestaande automaten. Er werd gekozen voor een totale retrofit van de spuitautomaten.

Oplossing

De bewegende mechanische onderdelen werden gereviseerd of vervangen. De overbrengingen, de servomotoren, de bekabeling, de schakelkast en het besturingssysteem werden vernieuwd. Op deze productielijn worden verschillende type stoelen door elkaar geproduceerd. Voor elk type stoel is een specifiek productieprogramma nodig. In deze  productieprogramma’s worden de bewegingen van de automaat en de procesgegevens vastgelegd. In functie van het type stoel dat zich in de werkzone bevindt moet het overeenkomstige productieprogramma uitgevoerd worden.

Daarbij heeft de productieverantwoordelijke de mogelijkheid om de productieprogamma’s fijn te tunen zonder dat de productie gestopt wordt. De automaten werken synchroon aan de band. Dit wil zeggen dat de bewerking, in dit geval het vernissen van een stoel, wordt uitgevoerd terwijl de band voortbeweegt.

Projectgegevens

PLC:Siemens STEP7 CPU 315
HMI:Siemens Protool Pro met
industrial PC
Positioneersysteem:Siemens FM357-2 met servodrives

Keuze voor De Roeve

  • De Roeve had in de voorbije jaren reeds meerdere machines omgebouwd bij Karel Mintjens.
  • De Roeve heeft veel ervaring met positioneertoepassingen.
  • De Roeve kan zowel de mechanische aanpassingen, de elektrische installatie en het besturingsysteem met eigen mensen ontwikkelen en bouwen.

Partner

montagesystemen
  • Prev
  • Next